Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς

Ανακοίνωση των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς για τον θάνατο του Νίκου Κούνδουρου

«Έζησα μια περιπέτεια και δεν την πήρα χαμπάρι. Τι μένει απ' όλο αυτό; Ούτε η επαφή με την Τέχνη, ούτε το έργο που αφήνεις. Η επαφή με τους ανθρώπους μετράει, η συνομιλία, η κουβέντα, η αφήγηση, το μοίρασμα». — Νίκος Κούνδουρος

Αποχαιρετάμε τον σπουδαίο σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, η προσωπικότητα και το έργο του οποίου άφησαν το αποτύπωμά τους στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών και αμέσως μετά, στη διάρκεια του Εμφυλίου, βρέθηκε κρατούμενος στη Μακρόνησο λόγω της συμμετοχής του στην Εθνική Αντίσταση από τις τάξεις του ΕΑΜ ΕΛΑΣ. Εκεί πρωτοστάτησε στην κατασκευή του θεάτρου και κάπως έτσι άρχισε να ασχολείται με τη σκηνοθεσία. Κατά δήλωσή του, εξάλλου, η πρώτη του ταινία, η «Μαγική πόλη» (1954) —ταινία στο κλίμα του ιταλικού νεορεαλισμού, που ανανέωσε τον ελληνικό κινηματογράφο— έγινε με συντρόφους του από τη Μακρόνησο. Με την επόμενη ταινία του, τον εμβληματικό και πρωτοποριακό «Δράκο» (1956) καθιερώθηκε και, έκτοτε, γύρισε δώδεκα ταινίες, κατακτώντας την αγάπη του κοινού και την κριτική αναγνώριση διεθνώς. Το έργο του Νίκου Κούνδουρου έχει ήδη κερδίσει την αθανασία.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK